Business Loan

Letar du efter ett företagslån? Det finns många alternativ

Hamed Blogs

I ett tidigare inlägg berättade vi om hur tillgången till pengar kan vara en av de största utmaningarna du står inför som företagare.

För de flesta bolag tar det flera månader, inte sällan år, innan de genererar lönsam försäljning och vinst. Därför måste du redan från början ha tillräckligt mycket pengar, så ditt företag överlever sin barndom. Ett genomtänkt företagslån är ett användbart sätt att sig förbi de första utmaningarna. Särskilt eftersom det är komplicerat för både små och stora företag att säkra ekonomiska medel, men givetvis svårare för startups vars affärsidé ännu inte testats.

Varför behövs ett företagslån?

Här är några av företagslånens vanligaste användningsområden:

Stödjer din start – Det här är i allmänhet den mest utmanande fasen. Du behöver betala för ett kontor, för webbutveckling, sammanställning av team, etc. Fallgroparna är många i detta skede och det är svårt att säkra pengar. Finansinstitut, i synnerhet större banker, känner till riskerna med startups och är ofta försiktiga med att ge lån. Som företagare bör du därför titta på alternativa sätt att hitta pengar, vilka kan vara enklare och snabbare att få.

Lån som hjälper dig att expandera verksamheten – När du bygger ditt företag kan du behöva pengar för att expandera verksamheten och öppna upp nya affärsmöjligheter eller öka försäljningen. Inköp av nya maskiner för att öka produktionen, köpa nya fordon för att öka leveranserna eller investeringar i ny teknik, är exempel på sådant ett företagslån kan finansiera.

Rörelsekapital – Rörelsekapital är de pengar som driver företagets dagliga verksamhet: månatliga räkningar och löner till anställda. Varje företag behöver ha medel för att möta dessa kostnader. Ett företagslån kan ge dig tillräckliga medel för att hantera dessa kostnader och ge dig trygghet.

Varifrån kan ett nystartat företag få ett lån?

Banklån
Sverige har omkring 120 banker. Av dessa kontrollerar de fyra största – Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB – majoriteten av den totala marknaden. Dessa banker lånar emellertid nästan bara pengar till etablerade företag. När det gäller startups kan kraven på dokumentation och bindningstid vara väldigt annorlunda. Dessutom kan lånekostnaden vara högre. Mindre företag bör därför vända sig medelstora och/eller nischade banker.

Statligt finansierade lån
I Sverige finns möjligheten att delta i statligt sponsrade finansieringsprogram som syftar till att hjälpa nystartade företag. Myndigheterna som lånar ut pengar inkluderar ALMI, Vinnova och Tillväxtverket. ALMI erbjuder lån på upp till 200 000 kronor och Tillväxtverket erbjuder många olika lån över flera olika affärsområden.

(För att diskutera ytterligare möjligheter, skicka oss ett meddelande till info@ponture.com)

Alternativa finans- och låneinstitut
Detta är ett populärt sätt för mindre företag att få tillgång till ekonomiska medel. Dessa plattformar erbjuder flexiblare lånevillkor – bindningstid och ränta – jämfört med storbankerna och lånen godkänns snabbare.