Hem » Företagslån små och medelstora företag – Vad gäller för er?

Företagslån för små och medelstora företag

För att förstå hur företagslån för små och medelstora företag fungerar måste vi klargöra definitionen av små och medelstora företag. Små företag är enligt EU de företag med 10 till 49 anställda och som även har en omsättning mindre än ca 100 miljoner kronor. Företag med mindre än 10 anställda är så kallade mikroföretag. De i sin tur får max ha en omsättning på ca 20 miljoner kronor. Utöver småföretag och mikroföretag finns också soloföretag där ägaren är den enda anställda.  Storlekarna och de rekommenderade benämningarna kommer från början från Europeiska unionens näringslivspolitik.

I svenska mått är det oftast vanligare att man benämner företag med upp till 10 anställda som små företag och från 10 upp till 249 anställda - medelstora. Över 249 anställda är sin tur oftast klassificerade som stora företag.

Företagslån små företag

Enligt tillväxtverket står små företag med mindre än 10 anställda för 96% av alla företag i Sverige. För många av dessa småföretag kan ett företagslån bidra till en god investering som gör det möjligt att växa. Men som ett litet företag kan det vara svårt att få tillgång till de större bankerna. Det är här de mindre långivarna är bäst och ofta är det bästa alternativet. 

Som ett litet företag är det dock viktigt och ibland svårt att få bra villkor då en hög månadskostnad kan bli förödande. Med hög ränta och amortering kan istället för att öka tillväxten sätta företaget i en negativ kostandsspiral. Därför är det bästa att jämföra långivare och flera olika erbjudanden för att kunna välja det erbjudande som passar företaget bäst.

Som ett småföretag ansöker du precis som andra företag och långivaren tittar som vanligt på din förmåga att betala tillbaka lånet, vad lånet ska användas till och eventuella säkerheter. Kostnaden för ett lån kan variera stort och det lönar sig nästan alltid att jämföra fler långivare. Läs mer om vad ett företagslån kostar här.

Företagslån medelstora företag

För medelstora företag som står för 3.9% av alla bolag i Sverige är det vanligt att ansöka om företagslån för att köpa kommersiella fastigheter, tillväxt eller andra projekt. Enligt tillväxtverket vill företag med anställda mellan 10-49 växa mer än någon annan bolagsform. Tillväxten ser ska också primärt komma från att anställa. Samtidigt är det denna storlek på bolag som söker näst mest företagslån (42.2%).

Medelstora företag kan ansöka och få företagslån precis som små företag. Det krävs precis som för andra företag att lånet kan betalas tillbaka och beroende på vad lånet ska användas till kan olika typer av säkerhet att efterfrågas. 

Det är enkelt och kostnadsfritt att testa hur mycket ditt företag kan låna och vad kostnaden blir genom olika jämförelsetjänster. Klicka här för att göra en kostnadsfri jämförelse.

Företagslån stora företag

Stora företag utgör endast 0.01% av alla företag om den vanligaste svenska klassificeringen används med över 249 anställda. För denna typ av företag är det oftast lättare att gå till den bank dom redan har ett bra samarbete med och få ett företagslån till bra ränta. Men det beror som alltid på tillgångar och omsättning, eller hur hög återbetalningsförmågan anses vara och vad bankens profil är.

Det finns flera fall då nischade långivare har kunnat förse även stora företag med bättre finansiering än de större klassiska bankerna. Därför är det alltid bra att även gå till fler långivare och jämföra för att få en komplett bild av vilka villkor som erbjuds.


Räkna ut din lånekostnad här


Image
Lånekalkyl

Ansök på mindre än 2 minuter

Helt utan kostnad
Jämför 20+ långivare