Hem » Vad kostar ett företagslån? – Exempel, ränta och avgifter

Vad kostar ett företagslån?

När du tar ett företagslån är det ett par olika kostnader och avgifter du måste hålla koll på. Detta är viktigt för att veta hur väl ditt företag kommer klara att betala tillbaka lånet men även hur verksamheten klarar sig då du månadsvis har en visst belopp som ska betalas ut utöver dina övriga kostnader för företaget. Vilka utgifter och kostnader just ditt lån kommer ha är beroende på vilken långivare du väljer. Skillnaden kan vara stor och utöver räntan ska du även betala tillbaks själva lånet genom vad som kallas amortering. Du kan läsa mer om amortering här.

Så vad kostar ett företagslån?

Ett exempel för vad ett företagslån på 250000 kr kan kosta om amorteringstiden är 24 månader:

  • Avgift/Ränta: 3590 kr/månad
  • Amortering: 12 464 kr/månad
  • Totalt att betala per månad: 16 054 kr
  • Totalt att återbetala 385 276 kr

Vad är ränta på ett företagslån?

Räntan är en procentsats som i sin tur är din kostnad för att få ta lånet. Räntesatsen för företagslån kan ofta variera mellan 0.5% per månad upp till 5% per månad och mer. Ibland erbjuds en årsränta så var nog med att kolla på vilken typ ditt företagslån jämför. Din ränta bestäms individuellt när du ansöker om ett företagslån och sätts efter hur hög risk banken bedömer det är att låna till ditt bolag. Riskbedömningen görs ofta genom att långivaren tar ut en kreditupplysning och kommer att be om din balansräkning. Detta ligger också ofta som grund för hur mycket ditt företag kan låna. Läs mer här om vad som avgör hur mycket du får låna.

Individuell ränta och fast ränta

Individuell ränta är som det låter. Räntan på ditt lån sätts individuellt för ditt företag och likaså andra bolag. Alla låntagare har olika räntor baserat på risknivån varje företag. Risken ses som högre t.ex om företaget har betalningsanmärkningar eller en ekonomi som inte är så god. Företag med god ekonomi i sin tur kan få lägre ränta då risknivån på lånet är lägre.

Fast ränta i motsats betyder att långivaren har satt en ränta som alla bolag som beviljats lån får. För att minska risken vid för långivaren sätts ofta en högre ränta för låntagare även om företagets ekonomi anses vara god.

Andra avgifter och kostnader som kan tillkomma

Nedan listar vi ett par andra avgifter och kostnader som kan tillkomma som är bra att veta om. Det är viktigt att du har full kolla på alla avgifter för att få en rättvis bild över hur mycket lånet kommer att kosta och hur mycket du måste betala varje månad.

Uppläggningsavgift

Denna avgift fungerar som en startavgift för att sätta upp lånet och kan vara en fast summa eller en procent på totala lånebeloppet.

Adminstrationsavgift/Aviavgift

Administrationsavgiften är till för att täcka administrationen av lånet och kommer framgå på den faktura du får av långivaren.

Fasta avgifter istället för ränta

En fast avgift är som ett alternativ till ränta på lånet. Avgiftens storlek beror på storleken av lånet och vad för erbjudande man får av långivaren. Den betalas oftast månadsvis och vill man jämföra ett lån med ränta och ett med avgift är det bästa att titta på totala kostnaden av lånet för att få en bild.

Förtidslösen

Ibland ligger det ett så kallat förtidslösen på ditt lån. Det är en avgift du får betala om du någon gång skulle vilja avsluta lånet i förtid genom att betala tillbaka hela summan innan den avtalade amorteringstiden är slut.


Räkna ut din räntekostnad här


Ansök på mindre än 2 minuter

Helt utan kostnad
Jämför 20+ långivare